Followers

Friday, November 6, 2009

GURU LUAR BANDAR MEWAH, PELAJAR LEMAH

Saya amat tertarik dengan satu artikel 'kepada pengarang' yang telah dihantar ke portal Sabahkini.net dari seorang yang menggelarkan dirinya ANAK MALAYSIA. Guru-guru terutama yang bertugas di luar bandar wajib membaca artikel ini. Berikut adalah artikel penuh yang telah disiarkan oleh Sabahkini.net

Saudara Pengarang,

MOHON ampun maaf kepada guru-guru prihatin dan bertanggungjawab. Rasa syukur kehadrat Allah dan terima kasih kepada kerajaan Malaysia yang dipimpin oleh kerajaan Barisan Nasional yang amat prihatin kepada penjawat awam terutama kepada guru- guru yang mendapat banyak keistimewaan terutama guru-guru di luar bandar yang diberikan elaun sara hidup sehingga ribuan ringgit, selain dari gaji dan elaun yang sepatutnya diterima, yang tidak diberi kepada penjawat awam yang lain.

Keistimewan ini amat berpatutan memandangkan amanah yang dipertanggung jawabkan untuk mendidik anak bangsa. Kita amat berterima kasih kepada guru-guru yang memikul tanggungjawab ini dengan penuh amanah.

Walaubagaimanapun sehingga kini masih dalam persoalan KENAPA KEPUTUSAN PEPERIKSAAN DI LUAR BANDAR JAUH LEBIH RENDAH BERBANDING DI BANDAR?

Banyak persoalan timbul antaranya, Adakah pelajar luar bandar tidak minat belajar?. Adakah alat bantu belajar tidak lengkap, berbanding di bandar?.Adakah dipengaruhi oleh bangunan sekolah yang lebih indah?. Adakah guru di bandar lebih berkualiti berbanding diluar bandar?. Adakah pelajar diluar bandar otaknya kurang cerdas ?.

Banyak lagi persoalan timbul tetapi pengamatan yang dibuat melalui aduan ibu bapa dan murid sekolah, masalah ini bukan berpunca sepenuhnya dari minat, alat bantu dan bangunan, kerana semua para ibu bapa dan pelajar inginkan kejayaan.

Setiap tahun kerajaan memperuntukkan berjuta ringgit untuk kemajuan pendidikan luar bandar antaranya kerajaan memberi bantuan RMT, KWAMP, Pakaian Seragam, Alatulis, Kelas Tambahan, Makmal Komputer dan bermacam lagi.

Harus DIINGAT "Allah menjadikan manusia sebaik-baik kejadian" tidak membezakan di bandar atau di luar bandar. Tidak dinafikan ramai pelajar luar bandar yang berjaya tetapi bilangannya amat sedikit.

Tahukah Anda? Antara sebab prestasi pelajar di luar lebih rendah berbanding di bandar kerana sikap guru di luar bandar itu sendiri iaitu :-

- Guru luar bandar tidak hadir ke sekolah sehingga berminggu-minggu.

- Guru menghabiskan masa bersembang di kantin sekolah.

-Guru mata pelajaran bukan teras tidak masuk ke kelas sehingga setahun persekolahan.

- Purata guru yang masuk ke kelas hanya dua orang sehari dan kadang kala tiada seorang pun yang masuk mengajar.

- Aktiviti ko-kurikolum diabaikan.

- Mengajar sambil lewa dan berseronok melayan SMS ketika berada di kelas

- Makmal komputer digunakan untuk bilik rehat guru dan melayar Internet tidak digunakan untuk pelajar, mempelajari penggunaan komputer.

- Guru sibuk mencari tambahan pendapatan semasa persekolahan.

Amat menyedihkan sekiranya aktiviti Ko-Korikulum dan mata pelajaran bukan teras diabaikan kerana akan menyebabkan pelajar luar bandar ketinggalan dari segi kemahiran dan pengetahuan berbanding pelajar di bandar.

Yang lebih menyedihkan sekolah-sekolah ini berhampiran dengan Pejabat Pelajaran Daerah [PPD], kenapa PIBG dan Wakil Rakyat membiarkan perkara ini? Kenapa Jabatan Pelajaran dan Kementerian membiarkan perkara ini berlaku, difahamkan ibu bapa yang membuat aduan hendaklah membuat surat kepada PPD, Ibu bapa tidak ada kemahiran menulis surat rasmi untuk membuat aduan, dikhuatiri pengadu dan anaknya akan mendapat kesan yang tidak baik dari pihak lain. Terimalah aduan ibubapa dengan cara yang lebih senang secara perjumpaan atau telefon, buat tinjauan dan siasatan.

Berjumpalah dengan ibubapa dan murid-murid sekolah bagi mengetahui perkara sebenar. Ikutlah saranan Pemimpin yang menggalakkan kita untuk turun padang. Bagi mengetahui permasalahan sebenar bagi membuat sebarang tindakan yang sewajarnya. Seringkali kita laungkan Salam 1 Malaysia Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan. Di mana kebenaran slogan yang kita laungkan ini?.

Wahai, para ibu bapa prihatin jangan berdiam diri, lihat, dengar dan nilailah pembelajaran anak kita di sekolah, agar mendapat pelajaran dan pengetahuan yang sewajarnya. Jangan biarkan masa depan anak bangsa kita terkorban, tampillah ke hadapan untuk mencegah perbuatan yang tidak bertanggungjawab ini. Jangan kerana guru itu penjawat awam, bangsa kita, kawan kita, berpengaruh dan sebagainya kita sanggup membiarkan keadaan ini berlaku.

Ingatlah! Wahai para pendidik kita diamanahkan untuk mendidik anak bangsa. Mereka ini seperti kain putih dan kitalah yang mencorakkannya. Sayangilah murid-murid kita, mereka inilah harapan Ibu Bapa, Bangsa, Agama dan Negara. Ingatlah,Kita akan dipertanggungjawabkan kepada amanah ini di hadapan Allah diakhirat kelak.

Salam Hormat Daripada,

ANAK MALAYSIA

Sumber: http://www.sabahkini.net

Post BerkaitanWidget by [ Tips Blogger ]

4 comments:

 1. Sebagai guru yg mengajar di luar bandar, saya sangat bersetuju apa yg dikatakan oleh ANAK MALAYSIA. Tahniah kerana memberi penjelasan yang saya kira bersifat cukup patriotik. Bagaimanapun saya percaya beliau tidak pernah melawat sekolah-sekolah di luar bandar jika ada pun barangkali sekolah luar bandar yg jaraknya cuma beberapa kilometer dari kawasan bandar. Saya ingin jelaskan disini bahawa biasanya sekolah luar bandar menghadapi pelbagai masalah bukan saja dari segi kemudahan seperti makmal komputer dan sebagainya malah kemudahan infrastruktur seperti bangunan sekolah yang sudah uzur di tamhbah dengan kemudahan perhubungan seperti jalanraya yang kurang sempurna amat memberi kesan kepada pembelajaran murid-murid sekolah luar bandar. Bayangkan ada murid sekolah di luar bandar yang terpaksa berjalan kaki beberpa kilometer untuk sampai ke sekolah sambil menyanyi lagu 1Malaysia.

  ReplyDelete
 2. Pendapat Sdr. separuh benar, bukan semua guru luar bandar bersifat demikian. Saya sebagai guru luar bandar dgn ikhlas, berani membuktikan hal ini. Di SMK Matunggong kami bekerja lebih daripada orang lain Mula jam 6.50 pagi pulang jam 5.00 ptg. Hasilnya pencapaian sekolah kami semakin baik dan tahun 2009 kami dinobatkan sebagai Sekolah Cemerlang Daerah Kudat.Insyallah kami akan terus berusaha untuk anak bangsa yang tercinta. Kami mahu menjadi contoh Guru luar bandar yang komited dgn tugas demi agama, bangsa dan negara.

  ReplyDelete
 3. Saya bersetuju dengan saudara Anoymous yang bertugas di SMK Matunggong. Nampaknya walaupun mereka bertugas di luar bandar namun kesungguhan mereka perlu dicontohi. Syabas, semoga semakin ramai guru-guru dapat menunjukan komitmen yang tinggi demi anak bangsa.

  ReplyDelete
 4. Saya pun tertarik dengan artikel tersebut.
  Saya mempunyai seorang kawan, bertugas sebagai guru di pedalaman. Beliau memberitahu saya, elaun yang dia terima ialah RM1500 (belum masuk gaji pokok). Campur-campur, ada juga rm3000 lebih. Tapi malangnya, 3 minggu dia lepak di bandar, 1 minggu mengajar di sekolah.

  ReplyDelete