Followers

Friday, January 22, 2010

COLA dan elaun rumah guru dipotong?

Belum pun reda isu pemotongan peruntukan tahunan ke sekolah-sekolah yang membantutkan pelbagai aktiviti sampingan sekolah seperti tuisyen, kini timbul lagi isu yang melibatkan semua elaun kakitangan awam seperti elaun tetap khidmat awam, elaun tetap perumahan dan Elaun Sara Hidup (COLA) yang dikatakan akan dipotong bermula pada Februari 2010.

Jika berita ini benar, sudah pasti ramai guru-guru di ngara ini akan berhadapan dengan masalah besar tambahan lagi kenaikan harga beberapa barangan runcit berikutan kenaikan harga gula baru-baru ini pasti melemahkan semagat warga pendidik yang merupakan aset kepada pembentukan genarasi masyarakat berilmu. Kita berharap berita ini hanyalah khabar agin yang tidak akan menjadi kenyataan.


KUALA TERENGGANU – Para guru mungkin akan mengikuti jejak para cendekiawan, turun ke jalan raya bagi menuntut hak, ekoran beberapa keputusan kerajaan Umno dan Barisan Nasional(BN) yang tidak menepati slogan yang digembar-gemburkan.

Slogan yang dipopularkan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak, ”Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan” mungkin memakan ‘diri kerajaannya sendiri’ apabila gagal mengotakan kata-kata tersebut.

Menurut sumber sebuah laman forum awam internet 8 Januari lalu, seorang peserta forum itu telah memaklumkan bahawa, semua elaun kakitangan awam seperti elaun tetap khidmat awam, elaun tetap perumahan dan Elaun Sara Hidup (COLA) bermula pada Februari 2010.

Tulisan tersebut turut menambah, bukan sahaja elaun-elaun ini akan dihapuskan tapi semua gaji kakitangan awam dari semua gred akan dipotong sebanyak 35%.

Menurutnya lagi, perkara tersebut telah disahkan oleh seorang kakitangan Perbendaharan yang bertugas di Putrajaya.

Hari ini, 20 Januari, seorang guru dari sebuah sekolah menengah di daerah ini memaklumkan, keputusan kerajaan Umno/ Barisan Nasional(BN) untuk menghimpit lagi ekonomi Negara yang sudah ‘kemek’ akan menjadi realiti.

Menurutnya, bukan sahaja elaun sara hidup (Cost Of Living Allowence - COLA) akan dipotong, malah elaun perumahan para guru akan di kurangkan separuh.

”Saya akan kehilangan RM400 sebulan, elaun COLA akan dipotong sebanyak RM200 dan elaun perumahan dari RM400 sebulan akan menjadi RM200 sahaja,”ujarnya.

Katanya, perkara itu telah disahkan oleh rakan-rakan setugasnya disekolah-sekolah lain yang telah mendapat surat pekeliling dari Jabatan Pendidikan.


Baca artikel seterusnya disini: http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2010/01/cola-dan-elaun-rumah-sudah-pasti-akan.ht

Post BerkaitanWidget by [ Tips Blogger ]

0 comments:

Post a Comment